11 Ocak 2010 Pazartesi

MUSTAFABEYLİ BELDESİNDE NÜFUS, Nüfusun Demografik Yapısı
BİRİNCİ BÖLÜM
MUSTAFABEYLİ BELDESİNDE NÜFUS
1-Nüfusun Tarihi Gelişimi
Çalışma alanı geçmişte Hititliler, Fenikeliler ,Selefkeliler ,Romalılar ,Bizanslılar, Memlüklüler ,Moğollar ve Ermenilerin istilalarına uğramış bir bölgede yer almaktadır.
Osmanlı Devletinin nüfus politikaları sonucunda 1890‘lı yıllardan sonra bölgeye Batı Trakya dan gelen halkın bir kısmı yerleştirilmiştir. İlk olarak 1893 yılında çalışma alanına getirilen aileler Mustafabeyli’de bugün Karakuyu ismiyle bilinen bölgeye 7 hane olarak yerleştirilmişlerdir. Bölge nüfusunun esasını Bulgaristan’dan gelen muhacirler oluşturmaktadır. Osmanlı Devletinin Balkan savaşlarını da kaybetmesi sonucu bölgeye gelen muhacir sayısı fazlalaşmış ve buna bağlı olarak nüfus artmıştır. Cumhuriyetten sonraki zamanlarda yerleşme genişleyerek bugünkü görünümünü almaya başlamıştır. Eski kaynaklarda Rıfatiye adıyla bilinen bölge daha sonra Mustafabeyli adını almıştır.
Eskiden beri önemli yollar üzerinde bulunması beldenin gelişiminde çok büyük rol oynamıştır. Ticari ve ekonomik açıdan günümüzde de gelişmeye elverişli olan kasaba bu önemini hala korumaktadır.
2-Nüfusun Demografik Yapısı
Mustafabeyli’nin nüfusu 1927 de1754 kişiyken yıllık ortalama %0 16,5’lik artışla 1935 yılında 1986 kişiye ulaşmıştır. Bazı dönemler nüfus artış hızı küçük değişmeler gösterirken bazı yıllarda çok büyük oranda değişime sahne olmuştur. Örneğin 1945-1950 döneminde %012,3’lük bir artış vardır. Bu bir önceki sayıma göre yüksek bir orandır. Bu artışın sebebi yerleşmeye dışardan gelen nüfusun fazlalığıyla açıklanabilir. 1970-1975 dönemindeki artış ise yerleşmenin belediyelik olması sonucu dışarıya olan çekim gücünün artmasıyla gelen nüfusa bağlanabilir. 1980 dönemine kadar büyük artış gösteren Mustafabeyli’nin nüfusu sonraki yıllarda düşüş eğilimine girmiştir. Bu düşüşün sebebi beldenin gelişiminin durmasıyla beraber dışarıya olan göçün fazlalığıyla açıklanabilir.

Toplam nüfus içinde erkek nüfus oranı kadın nüfus oranından bütün dönemlerde fazlalık göstermiştir. Yalnız 1980 yılında kadın nüfus erkek nüfustan %4 oranında fazladır. Bunu sebebi kız çocuk doğum oranının yüksek olması ya da beldeye gelen kadın nüfusun (evlilik yoluyla) fazla olması olarak gösterilebilir.2000 yılı verilerine bakıldığındaysa erkek nüfus oranının 1990 yılına oranla düşük olduğu görülür. Bunun sebebi olarakta dışarıya verilen göçler gösterilebilir. Zira yaptığımız ankete göre beldede yaşayan halkın yaklaşık %48’i eğer imkanları elverirse beldeden göçü düşünmektedir. Bu da göstermektedir ki Mustafabeyli ticari ve ekonomik yönden güçlendirilmezse halkın büyük bir bölümü beldeyi terk edecek ve bu durumda yerleşmenin gelişimini olumsuz etkileyecektir.Büyük oranda halkı beldeye bağlayan en büyük sebep toprak sahibi olmalarıdır. Çünkü halk topraklarını bırakıp dışarıya göç etmek istememektedir.

Mustafabeyli dışarıya göç vermekle birlikte dışarıdan da göç almaktadır. Merkezi bir konumda olması ve iş imkanlarının çok olduğu düşüncesi halkın bu bölgeye göç etmesinin en büyük nedenleridir. Fakat beldeye dışardan gelenlerin büyük bir kısmı burada istediği imkanları bulamayınca belli oranda tekrar beldeden göç etmektedirler. Beldedeki bu göç hareketi nüfusta bazı yıllar dalgalanmalara sebep olmakla birlikte nüfusta dengelenmeyi sağlamaktadır.

Mustafabeyli’de çalışan nüfus toplam nüfusun %68’ini oluşturmaktadır. Yaptığımız anket sonuçlarına göre çalışan nüfusun %26’sı çiftçi, %10’u esnaf, %24’ü vasıflı ve vasıfsız işçi, %8’i memur, %12’si öğrenci, %20’si de serbest meslek sahibidir.

Anket sonuçlarına göre elde ettiğimiz bilgiler göstermektedir ki nüfusun büyük bir kısmı tarım sektöründe faaliyet göstermektedir. Tarımın bölgede yaygın olmasının en büyük sebebi; verimli topraklara sahip olması ve kasabada ki nüfusun diğer mesleklere yabancı olarak yetişmesinden kaynaklanmaktadır. Zira yetişen nüfus büyüklerinden ne gördüyse onu yapmakta ve uygulamaktadır. Bununla beraber hem tarımla uğraşıp hem de başka mesleklerle uğraşanların sayısıda fazladır. Tarım sektöründen sonra en fazla yoğunluğun görüldüğü işçi kesimi ise küçük sanayi atölyelerinde, kasaba dışındaki fabrikalarda ya da inşaatlarda... çalışan vs. gibi vasıflı ve vasıfsız kişilerden oluşmaktadır. Beldedeki memur oranının %8 olmasında en büyük pay bölgede Yatılı İlk Öğretim Bölge Okulu’na aittir. Belediye de çalışanlarda bu oran dahilindedir. Mustafabeyli’de genç nüfusun fazla olması öğrenci oranının da yüksek olmasına sebep olmuştur. Kasabanın en büyük sorunlarından biri olan işsizlikle karşı karşıya kalanların oranı ise %20 ‘dir.
Mustafabeyli’de nüfusun büyük bir kısmı okuma-yazma bilmektedir. Kadınların %85’i erkeklerin ise yaklaşık %95’i okur yazardır. Çalışma alanında bir tane Yatılı İlk Öğretim Bölge Okulu., bir tanede çok programlı lise bulunmaktadır. Kasabada bulunan Yatılı İlk Öğretim Bölge Okulu‘na çevre merkezlerden ve çevre köylerden pek çok öğrenci gelmektedir. 2003 yılı itibariyle okulda toplam 669 öğrenci bulunmaktadır. Bunlardan 406 öğrenci yatılı, 263 öğrenci gündüzcüdür. Yatılı öğrencilerin 263’ü erkek,143’ü kız öğrencidir. Gündüzcü öğrencilerden 150’si erkek,113’ü kız öğrencidir.
Mustafabeyli’de bulunan çok programlı lisede Yatılı İlk Öğretim Bölge Okulu gibi pek çok çevre köyden ve merkezlerden öğrenci almaktadır. Her yönüyle çekici bir merkez özelliği gösteren çalışma alanı eğitim alanında da bir merkez durumundadır
KAYNAK- Türk dili edebiyat Öğretmeni Serdar KUŞ

Hiç yorum yok: