18 Ocak 2011 Salı


Ceyhan Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği AŞURE GÜNÜNDE Ceyhanlıları bir araya getirdi








16 Ocak 2011 Pazar günü Ceyhan Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneğinin düzenlemiş ol1, “Dua ile başlayalım Hayırlı olsun” Aşure günü etkinliğinde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mükremin DURGUN’UN açılış konuşması:
Bilinen eski çağlardan bu yana insanlar dünyada çeşitli uygarlıklar kurmuş, her ulus kendi tarihini oluşmuştur. Yaşanılan coğrafi yer ve komşularının sosyal ve kültürel yapısı toplumların tarihlerini etkilemiştir. Türkler çeşitli bölgelerinde yaşamakla birlikte ağırlıkla Orta Asya, Anadolu ve Balkanlar ekseni üzerinde bulunmuşlardır.
Anadolu - Balkanlar ekseni Orta Asya’dan göçler sonunda oluşmuştur. Dün Orta Asya’nın Anavatanlığını bu gün Anadolu üstlenmiştir. Türkler Anadolu’ya gelmekle, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanların tarihini değiştirmiştir. Göç ettikleri yerlerdeki gibi geldikleri Anadolu ve Balkanlar’da insanlarla ve coğrafyayla bütünleşmişler; dost ve komşu olarak yaşamışlardır. Gittikleri yerlerdeki kültürleri koruyarak oralara ADALET, HOŞGÖRÜ ve UYGARLIK götürmüşlerdir.

1877-78 Rus savaşıyla başlayan Balkanlardaki Türk göçü devamında 1908,1938,1950 ve 1980 lerde devam etmiş ve hala devam etmektedir.
1877-78 de yola çıkan Türklerin bölgemize gelmesi ve yerleşmesi kolay olmamıştır. Balkanlardan ÇUKUROVAYA gelmek aylar hatta yıllar almıştır. İlk yerleşim 1880 lerde olduğu tahmin edilmekte yani 2010-1880=130 yıldır bu topraklarda yaşamaktayız. Balkanlardan, Kafkaslardan. Orta Asya’dan gelen Türklere kucak açan Çukurova’nın kurtuluşunda da önemli görevler üstlenmiştir Balkan Türkleri.
Tarihte Türkler ne zaman Türk olmayanlarla birlikte yaşamaya başladılar işte o zaman dünya kültür ve tarihinde etkili oldukları bir gerçektir.
Büyük Selçuklular Türk olmayan hatta Müslüman olmayanlarla yaşamayı başarmışlardır. Hata onları yönetmesini bilmişlerdir. Anadolu Selçukluları ve Osmanlılarda “ne yazık ki ben Türk değilim” diyenleri Türk ve Müslüman olmayanları asırlarca yönetmesini bilmişlerdir.
Cihan şümullük, evrensellik ve üniversallık bunu gerektirir.
Asırlarca balkanlarda komşu olarak yaşayan toplumlar Osmanlının zayıf düşmesini fırsat bilen batının, intikam hırsıyla attığı ayrılık ve nifak tohumları sonucu birbirlerine düşman edilmiş ve kaçınılmaz göç başlamıştır. 600 yıl yurt bildikleri Anadolu’dan giderlerken dönmeyi düşünmedikleri Balkan topraklarını, Rumeli’yi terk etmek zorunda kalmışlardır. Bu göçler sonrası Ana vatan bildikleri Anadolulun çeşitli bölgelerine yerleşmişler ve yeniden yurt edinmişlerdir.
Burada şunu anlatmadan geçemeyeceğim; dün Balkanlardaki Türk varlığından rahatsız olanlar bu gün Anadolu’daki Türk varlığından rahatsızdır. Anadolu’daki Türk varlığından rahatsız olanlar hala ayrılık ve nifak tohumlarını içimize atmaktadırlar.
Dikkatli olmak zorundayız çünkü “su uyur düşman uyumaz” UYANIK OLMALIYIZ. Burada sivil toplum örgütlerine çok iş düşüyor. Mustafa Kemal’in Mayıs 1919 da Havza’da söylediği gibi; “BEN Türküm bağımsızlık bana atalarımdan miras kaldı onu sana vermeyiz diye haykırınız.” Bu günlerde haykırmalıyız ve bağımsızlığımızı elimizden almak isteyenlere karşı “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE” Diye Haykırmalıyız.
Kısaca derneğimizin kuruluş amacından söz etmek istiyorum. Balkanlardan getirdiği kültürü yaşatmak ve tanıtmak. Kendi kültürünü yaşayıp tanırken birlikte yaşadığı komşusunun kültürüne de sahip çıkmak. Yani yaşadığı köyden ve mahalleden başlayarak insanlarla kaynaşmak ortak paydalarda iş birliği yapmak için programlar düzenlemek, işte bu gün bunlardan birini yaşıyoruz. Az sonra değerli hocam Halil İbrahim Altıncı günün anlamını vurgulayan bir konuşma yapacak. Hemen ardından bir birinden değerli imamlarımız Kuran’ı Kerim okuyarak bizlere güzel bir an yaşatacaklar.
Aşure günümüz hayırla vesile olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun. Allah aldığımız görevi yapmak için güç ve kuvvet versin.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!


Proğrama Katılarak Balkan Türkleriyle birlikte olanlar; MHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı, MHP Adana Milletvekili Muharrem VARLI, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin SÖZLÜ, Mustafabeyli Belde Belediye Başkanı Zafer TOPALOĞLU, Kurtkulağı Belediye Başkanı Bekir YILMAZ, Büyük Mangıt Eski Belediye Başkanı Kamil SARI, Mustafabeyli Sulama Birliği Başkanı Muhammet MAZI, Sivil toplum örgütlerinden; Ceyhan Kırımlılar Derneği yönetim kurulu, MHP ilçe başkanı, Adana MHP il yönetim kurulu üyesi, Ceyhanın birçok mahalle Muhtarı, Yerel basınımızın temsilcileri, Geleceğimizin teminatı gençler, Bizleri bugünlere getiren ve dualarını üzerimizden eksik etmeyen analarımız,
Kıymetli misafirler ve Ceyhan Halkı.

Hiç yorum yok: