3 Şubat 2012 Cuma

Mevlid Kandilinin Anlamı ve Önemi

Mevlid Kandilinin Anlamı ve Önemi

 SEVGİLİ  PEYGAMBERİMİZİN DÜNYAYI ŞEREFLENDİRMELERİ

            Sevgili Peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa (s.a.v) miladi 20 Nisan 571 yılında Mekke’de dünyaya gelmiştir. Babasının adı Abdullah,Annesinin adı ise Amine’dir. Peygamberimizin doğduğu gece, ay takvimine göre Rebi’ul-evvel ayının 12. gecesi, Mevlit Kandili olarak bin yıldan beri kutlanmaktadır. Bu sene de 3 Şubat Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece nasip olursa bir kez daha Mevlit Kandilini idrak etmiş olacağız.
Osmanlılar döneminde Peygamberimizin doğumu bir hafta boyunca kutlanırdı. Peygamberimizin doğumu, 1989 yılından beri de ülke genelinde Diyanet İşleri Başkanlığının koordinatörlüğünde ve taşrada müftülüklerin öncülüğünde miladi takvim esas alınarak 14-21 Nisan günlerinde “Kutlu Doğum Haftası” adı altında  çeşitli faaliyetlerle kutlanmaktadır.  
            Peygamberimizin insanlığa kazandırdıklarını anlamak için Onun doğduğu yıllara ve  Arap yarımadasına kısaca bir göz atalım:  Şehirleşmede ortalama, şiir ve edebiyatta ileri bir seviyeye ulaşmış Arap toplumu, ahlak ve maneviyatta aşağıların aşağısı  bir mevkide bocalayıp duruyordu. Sırf kahramanlık olsun diye insanlar boğazlanıyor, Mekke’ye uğrayan ticaret kervanları yağmalanıyor, kız çocukları diri diri toprağa gömülüyordu.   Nesebi belirsiz bir hayli insan vardı.   Dünyanın kurulduğu günden beri kutsal olan Mekke’de, Allah’ın asla razı olmayacağı sapık bir dini anlayış ve yaşayış ortaya çıkmıştı. Dünyanın diğer bölgelerinde de durum bundan pek farklı  değildi.
 Dünyanın, insanlık onurunu ayaklar altına alan ilkel,iğrenç,zorba ve zalimce tutumlara daha fazla tahammülü kalmamıştı ki Yüce Allah, Habibim (Sevgilim!) dediği seçkin kulu Hz Muhammed’i, alemlere rahmet olarak gönderdi. O öyle bir rahmet ki, kah güneş oluyor cehalet karanlığında kaybolmuş şaşkınları aydınlatıyor, yol gösteriyor, kah yağmur oluyor, susuzluktan çöle dönmüş gönülleri gül bahçesine çeviriyordu. Fitne ve fesat sebebiyle batma noktasına gelmiş olan dünya, Onun sayesinde yeniden hayat buluyor,kurtuluş çaresi arayanlara   bir umut doğuyordu.
 Allah’ın insanlara peygamber ve   kutsal kitap gönderilmesi, tarihin kötü gidişine  pozitif bir müdahalesidir.   Eski kutsal kitaplarda   Ahmet adıyla müjdelenen, dedesi tarafından kendisine yerde ve gökte bir tane beşer anlamlı Muhammed ismi verilen Peygamberimiz (s.a.v)’in bizzat kendisi   bizler için en güzel rehber ve örnektir.     
             Hz Muhammed’in doğduğu gece olağan üstü olaylar meydana gelmiştir. Kabe’deki putlar, sarsılarak yere devrilmiş, İran hükümdarı Kisra’nın saraylarındaki sütunlar ve kuleler yıkılmış, Mecusilerin bin yıldır yanan ateşleri sönmüş, Save gölü buharlaşmış, yüzyıllardır susuz olan Semave vadisi ise sularla dolup taşmış, zamanın ileri gelenleri çok ilginç rüyalar görmüşler, o gece gökte büyüklüğü ve parlaklığı ile dikkat çeken bir yıldız belirmiştir.
 Peygamberimiz insanlara, barış dini olan İslam dinini getirmiş, insanlığa iyiyi, doğruyu ve güzeli öğretmiş, haksızlıklara, kötülüklere bozgunculuğa karşı çıkmıştır. Barış ve huzur arayan insanlık her çağda Onun rehberliğine muhtaçtır.
Mevlit Kandiline mahsus özel bir ibadet şekli olmamakla birlikte bu geceyi idrak etmek isteyenler, Peygamberimizi daha iyi anlamak için kitap okuyabilirler ve Peygamberimizle ilgili ilmi sohbetler dinleyebilir.  Geceyi Kur’an okuyarak, zikirle ve kaza namazı kılarak geçirmek de mümkündür. En azından bu gece hürmetine yatsı ve sabah namazını camide cemaatle kılabiliriz. Peygamberimizi anlayarak Ona bilinçli bir ümmet olmayı dileyerek mevlit kandilinizi tebrik ederim.

Hiç yorum yok: